Nvidia mı, Yoksa AMD mi?
Bu tamamen kişisel bir tercihtir. Çünkü her iki markanın da geliştirdiği ekran kartı işlemcilerindeki teknolojiler, birbiriyle benzer özellikler sergiliyor. Fakat markaların birbirinin önüne geçtiği teknolojiler de yok değil.
Nvidia tarafında, PhysX teknolojileri bazı oyunlardaki fiziksel etkileşimlerin daha gerçekçi görüntülenebilmesini sağlıyor. Patlamalar, sis ve duman efektleri, çevrede uçuşan objeler, oyun karakterlerinin kıyafetleri ve benzeri etmenler, PhysX teknolojisini destekleyen oyunlarda aktif edilebilirken, AMD ekran kartlarında ilgili özellikler çalıştırılamıyor. Ancak günümüzde PhysX destekli çok fazla oyun olmadığı için bu durum göz ardı edilebiliyor. Yine Nvidia’nın donanımsal dikey senkronizasyon mekanizması olan G-SYNC, yalnızca markanın ekran kartı çözümleriyle çalıştırılabiliyor. Oynadığınız oyunları yüksek çözünürlükte ve ileri seviye kare/saniye hızlarında oynamayı hedefliyor ve bunun için G-SYNC teknolojili bir monitör edinmeyi düşünüyorsanız, Nvidia tabanlı ekran kartlarına yatırım yapabilirsiniz.
AMD tarafında da görsel manada iyileştirmeler yaratan TressFX gibi teknolojiler bulunuyor. Belirli oyunlarda, karakterlerin saçlarının gerçekçi görünmesini sağlayan özellik, yine az sayıda oyun tarafından kullanıldığı için oyun tutkunları için büyük anlamlar ifade etmiyor. Öte yandan Nvdia’da olduğu gibi AMD’de de FreeSync adıyla dikey senkronizasyon çözümü bulunuyor.Her iki grafik yongası üreticisinin, ekran kartları için belirlediği kod isimleri, ortaya koydukları ürünlerin nesilleri ve performansları hakkında bilgi verebiliyor. Örneğin; Nvidia’nın “GeForce” serisinde boy gösteren GTX 960, ürünün “900” serisinden bir kart olduğunu, 900’ün tamamlayıcısı olan “60” ise modelin, o serinin orta segmentinde konumlandığını gösteriyor. AMD’nin ekran kartlarını isimlendirmesi de benzer şekilde oluyor. Örneğin RX 580 modeli, ürünün “500” serisinde yer aldığını, “80” ise üst segmentte olduğunu ifade ediyor.